EFOP-1.3.5-16

„Pont Neked!”

Pályázó neve: Védő Burok Közhasznú Egyesület
Projekt címe: „Pont Neked!”
Szerződés száma: EFOP-1.3.5-16-2016-00273
Támogatás összege (Ft): 25 000 000
Támogatás %-ban: 100%
Összköltség (Ft): 25 000 000
A projekt megvalósításának kezdete: 2017.04.01.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2020.04.01.
Záró elszámolás benyújtásának határideje: 2020.06.30.  

A projektben a Békés megyében élőknek, elsősorban a 14-35 év közötti, valamint a 60 év feletti hátrányos helyzetű személyek számára szeretnénk olyan szolgáltatásokat nyújtani, melyek kiegészítik a helyi szociális és kulturális alapellátás feladatait, fejlesztik a célcsoporttagok problémamegoldó és konfliktuskezelési készségét, képességét; segítik a társadalmi felzárkózásukat és növeli a karitatív tevékenységek irányába történő aktivitásukat.Ezen okból önkéntes program beindítását, közösségépítő programok és események szervezését, valamint készség és képességfejlesztő tréningek és képzések megvalósítását tervezzük. A célcsoport direkt megszólításán túl olyan események, programok is megvalósulnak, melyek a többségi társadalom érzékenyítését szolgálják, segítve ezzel is az elsődleges célcsoport esélyteremtését, felzárkózását. Workshopokat, szakmai programokat is szervezünk, melyek színtérként kívánnak szolgálni az egészségügyi, szociális, egyházi, oktatási, foglalkoztatási, kulturális, sport és bűnmegelőzési területen dolgozó szakembereknek a közös gondolkodásra, megoldási javaslatok, modellértékű programok kidolgozásra, jó gyakorlatok megismerésére, adoptálására.További cél, hogy a helyi szakmai szervezetek támogatásával olyan kisközösségek létrejöttét és működését segítse, melyek a helyi szükségletekre épülve képesek kiaknázni a lehetőségeket, továbbá képesek a hosszútávú, fenntartható működésre.Az önkéntes program beindításával erősítjük a generációk közötti együttműködést és a társadalmi felelősségvállalást, továbbá a tapasztalatszerzés által a munkaerő-piaci helyzet javítását.Az érintettek az önkéntes tevékenység által biztosítják az 50 óra közösségi szolgálati, vagy a 30 napnyi közérdekű önkéntes tevékenységi kötelezettségüket, megfelelve a jogszabályi kötelezettségeknek, továbbá az önkéntes tevékenységek segíthetik a diákokat a pályaválasztásban, a pályakezdőket és a munkanélkülieket a munkatapasztalat szerzésben és a közösségekbe történő visszakerülésben, ahol fejleszthetik a problémamegoldó és alkalmazkodó képességüket.A szervezetünk rendelkezik esélyegyenlőségi tervvel és biztosítjuk, hogy a kommunikációnk és az események során nem közvetítünk szegregációt, csökkentjük a meglévő előítéleteket. A helyszínválasztáskor biztosítjuk az egyenlő esélyű hozzáférést, valamint esélyegyenlőségi és környezeti fenntarthatósági felkészítést szervezünk.

Tevékenységek:


  1. Projektmenedzsment és szakmai stáb felállítása.
  2. Iroda beindítása, beszerzések
  3. Kommunikációs, népszerűsítő tevékenységek: A célcsoport toborzása, bevonása a szakmai megvalósításban résztvevő személyek és a szervezet önkéntesei által a csatolt szakmai programterv szerint.  Az önkéntesség szellemiségének, valamint az esélyteremtés és a generációk közötti együttműködés üzenetének eljuttatása, a társadalom tagjainak megszólítása és érzékenyítése. Népszerűsítő eszközök, szóróanyagok készítése, médiumokban történő megjelenések biztosítása; az önkéntesség terjesztése, munkaügyi kirendeltségen a hátrányos helyzetű munkavállalók számára tájékoztatók tartása; informális és vállalati önkéntesség népszerűsítése a saját és egyéb szervezetek rendezvényein; kötelező nyilvánosság biztosítása.
  4. Önképzés biztosítása a megvásárolt szakkönyvek által. A könyvek fejlesztik a célcsoport készségeit és képességeit, a leírtak elsajátítása hozzájárulhat a helyi kisközösségek hatékony működtetéséhez, hosszútávú fenntarthatóságához. 
  5. Adatbázis, elektronikus nyilvántartás kidolgozása, vezetése: Adatbázis kidolgozása, vezetése, kapcsolattartás és adatszolgáltatás az EFOP-1.2.3-VEKOP/15 Komplex ifjúsági fejlesztések – új nemzedék újratöltve kiemelt projekt kedvezményezett szervezettel (Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft.).
  6. Kézpés, felkészítő tevékenység: a célcsoport számára ismeret-,készség- és képességfejlesztő felkészítés, képzés, valamint az önkéntes programban tevékenykedők képzése.
  7. Rendezvények, programok, események szervezése (76 db): 
  8. Közvetítés:Az önkéntesek személyes, on-line közvetítése. Kapcsolattartás a fogadó szervezetekkel. Havi egyeztetés az önkéntesekkel,a hátrányos helyzetű személyek segítését és a generációk közötti együttműködés elősegítését célzó önkéntes program működtetése.
  9. Inform.szolg.: tájékoztatás az önkéntes lehetőségekről, az önkéntesség törvényi hátteréről, kötelezettségeikről, jogaikról, ill. esélyegyenlőségi tanácsadás biztosítása.